Archiwum wiadomości

Obroniliśmy tytuł Mistrzów Śląska w piłce nożnej

22 maja 2019 r. na boiskach piłkarskich Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Rybniku-Kamieniu rozegrano kolejną edycję  Mistrzostw Śląska OHP w 11-osobowej piłce nożnej. Podobnie jak w ubiegłym roku, organizatorami zawodów byli: Śląska WK OHP w Katowicach oraz Hufiec Pracy w Rybniku.

Do finałowych rozgrywek przystąpiło siedem reprezentacji z jednostek organizacyjnych OHP województwa śląskiego, którzy wyrazili gotowość do walki o tytuł najlepszej drużyny piłkarskiej OHP na Śląsku. Były to drużyny z: Dąbrowy Górniczej, Pyskowic, Bielska-Białej, Gliwic, Pszczyny, Siemianowic Śląskich oraz gospodarzy z Rybnika. Podczas tegorocznej edycji imprezy zespoły rozegrały turniej systemem ligowym. Dzięki temu każda drużyna rozegrała podczas turnieju 6 spotkań, co pozwoliło na pełne zaprezentowanie swoich umiejętności piłkarskich.

Galeria

Więcej…

Dni Otwarte Funduszy Europejskich

10 maja w Rybniku, w ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich, przeprowadzono działania skierowane do uczestników rybnickiego Hufca Pracy. Organizatorem przedsięwzięcia były Punkty Pośrednictwa Pracy z Rybnika, Czerwionki-Leszczyn oraz Radlina.

Więcej…

Pierwsze zajęcia w projekcie Od szkolenia do zatrudnienia EFS

W rybnickim Hufcu Pracy rozpoczęły się indywidualne zajęcia z doradcą zawodowym w ramach drugiego naboru do  projektu „Od szkolenia do zatrudnienia – EFS”. Podczas spotkań informacyjno-rekrutacyjnych, które przeprowadzono w kwietniu, do projektu zakwalifikowano 10 osób znajdujących się w niekorzystnej sytuacji zawodowo - społecznej.

Więcej…

Radosnego Alleluja

„Bóg zmartwychwstał,
odwalił groby naszych domów
Byśmy stanęli. Na światło spojrzeli
Byśmy wołaniem wielkim odetchnęli”.

Ernest Bryll

Wszystkim uczestnikom, kadrze, pracodawcom i współpracownikom Ochotniczych Hufców Pracy składamy najserdeczniejsze życzenia - zdrowych, radosnych, pełnych wiary i miłości Świąt Wielkanocnych. Niech Zmartwychwstały będzie dla wszystkich drogą, nadzieją i miłością.


Wielki sukces w Ogólnopolskim Konkursie na najpiekniejszą kartkę wielkanocną.

Jest nam niezmiernie miło ogłosić, że odnieśliśmy wielki sukces w konkursie na najpiękniejszą kartkę wielkanocną, który był skierowany do uczestników Ochotniczych Hufców Pracy w całej Polsce. Pierwsze miejsce zajął Jacek Kloch  (jego kartka – na zdjęciu u góry z lewej), drugie – Andżelika Mrozek (środkowa kartka), natomiast wyróżnienie otrzymał Karol Wąglorz. Opiekunem naszych laureatów była wychowawczyni Sabina Prus.

SERDECZNIE DZIĘKUJEMY I GRATULUJEMY TAK WIELKIEGO OSIĄGNIĘCIA ! (foto: źródło ohp.pl)

Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy "Deser na dychę" rozstrzygnięty

25 marca podczas jubileuszowych X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI” odbył się wielki finał Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Deser na dychę”, w którym wystąpiło 10 najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w eliminacjach. Konkurs skierowany był do młodych adeptów cukiernictwa, którzy reprezentowali nie tylko siebie, ale też szkoły, pracodawców i organizacje, w których rozwijają swoje pasje i umiejętności zawodowe. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku wraz z Centrum Targowym FairEXPO oraz firmą Limoni.

Galeria

Więcej…

Wyskoczyliśmy z nudy

19 marca szesnastoosobowa grupa uczestników rybnickiego Hufca Pracy wspólnie z wychowawcami wyruszyła do Radlina, gdzie znajduje się największy w regionie park trampolin Fly Park.

Galeria

Więcej…

Konkurs "Deser na dychę" - wyniki I etapu

http://tomaszowski.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/logo_ohp-451x445.jpg

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że jurorzy pierwszego etapu konkursu w składzie: Giacomo Canteri i Mario Serani zakończyli swoją pracę i dokonali oceny nadesłanych prac – deserów na Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy „Deser na dychę” w ramach jubileuszowej 10 edycji SweetTargów. Na konkurs wpłynęły 22 prace, stworzone przez dwuosobowe zespoły reprezentujące szkoły, pracodawców i organizacje związane z branżą gastronomiczną z terenu Polski. Tegoroczny konkurs cieszył się rekordowym zainteresowaniem, a jego poziom był bardzo wyrównany. Tym bardziej wszyscy młodzi pasjonaci cukiernictwa mogą czuć się wygranymi, a ich opiekunowie niech będą dumni ze swoich podopiecznych. Do etapu finałowego zakwalifikowano 10 najlepszych zespołów, które zaprezentowały najwyższy poziom w 10 kryteriach. Jury oceniało m.in. nazwę deseru, oryginalność receptury, kreatywność, zastosowanie w deserze lodów, metody i techniki zastosowane podczas wykonywania dzieła.

Oto zespoły (kolejność nie oznacza zajętego miejsca), które zapraszamy na etap finałowy, który odbędzie się już 25 marca 2019 r. podczas imprezy głównej:

X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI”:

Więcej…

Profilaktyka raka piersi

6 marca rybnicki Hufiec Pracy odwiedziły panie z Rybnickiego Stowarzyszenia Amazonek „Odnowa” oraz Wodzisławskiego Stowarzyszenia  Amazonek, które spotkały się z uczestnikami i kadrą wychowawczą hufca, aby porozmawiać o groźnej dla życia chorobie, jaką jest nowotwór piersi. Słowa Paula Coelho „Człowiek walczy by przetrwać, a nie po to, by się poddać” stały się mottem przedsięwzięcia. Galeria

Więcej…

Konkurs "Deser na dychę" - koniec nadsyłania zgłoszeń.

http://tomaszowski.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/logo_ohp-451x445.jpg

28 lutego 2019 r. minął termin nadsyłania zgłoszeń i prac konkursowych na I etap Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego pn. "Deser na dychę"  w ramach jubileuszowej 10 edycji SweetTargów. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że na konkurs wpłynęły 22 prace konkursowe, stworzone przez dwuosobowe zespoły reprezentujące szkoły, pracodawców i organizacje związane z branżą gastronomiczną z terenu Polski. Po kliknięciu w pole "więcej" wyświetli się lista prac zakwalifikowanych do pierwszego etapu konkursu. Dziękujemy i gratulujemy wszystkim zespołom!

Więcej…

Strona 1 z 6