Zdrowo-Smacznie-Artystycznie na SweetTargach 2018

19 marca Hufiec Pracy w Rybniku wraz z firmą Blue Business Media zorganizowali    trzecią edycję Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego dla Szkół i organizacji młodzieżowych pn. „Zdrowo – Smacznie – Artystycznie”, w którym dwuosobowe zespoły składające się z młodych adeptów oraz pasjonatów cukiernictwa i zdrowego odżywiania walczyły o trofeum mistrza.  Impreza towarzyszyła IX Targom Cukierniczym, Piekarniczym i Lodziarskim „SweetTARGI” 2018 i została zorganizowana w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Patronat nad całym wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczpospolitej Polskiej, patronat honorowy sprawowali: Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach oraz Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, natomiast patronat medialny czasopismo „Mistrz Branży”.

Protokół jury z konkursu.

Wzorem lat ubiegłych główną ideą przedsięwzięcia było połączenie walorów zdrowotnych, smakowych i artystycznych  cukierniczego dzieła. Młodzież już trzeci raz miała okazję do zaprezentowania szerokiej publiczności swoich umiejętności, talentów i pasji. W pierwszym etapie – eliminacyjnym – zadanie uczestników  polegało na wykonaniu i przedstawieniu dzieła cukierniczego w postaci tortu, podkreślającego jego walory zdrowotne, smakowe oraz artystyczne. Dwuosobowe zespoły młodzieży, pod opieką instruktorów, nauczycieli lub wychowawców, nadsyłały prace i receptury w formie prezentacji PowerPoint. Komisja konkursowa, spośród piętnastu zgłoszeń, wyłoniła osiem najlepszych zespołów, które mogły wykonać i zaprezentować swoje prace w trakcie trzeciego dnia SweetTARGÓW 2018.

Do wielkiego finału zakwalifikowało się 8 najlepszych zespołów. Byli nimi:

  • Paweł Pietrzyk i Szymon Łukowski z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie z pracą: „Bezglutenowy tort z czerwonej fasoli z karobem, przekładany marmoladą z suszonych fig”
  • Anna Gaszczyk i Patryk Cieślar z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie z pracą:  „Tort marchewkowy z tymiankiem przekładany konfiturą z suszonej żurawiny i kremem z koziego sera”
  • Katarzyna Landecka i Dawid Nowakowski z Zakładu Cukierniczego "Michaś" w Częstochowie z pracą: „Wegański tort z aquafaby w stylu dripcake przełożony musem czekoladowym oraz nadzieniem z rokitnika, chrupką z ekspandowanej kaszy jaglanej  i żurawiny. Tort zwieńczony ganżem z wegańskiej czekolady oraz świeżymi owocami”
  • Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych  w Cieszynie z pracą: „Szpinakowy tort z malinową galaretką, kremem serowym i śmietaną”
  • Angelika Knapik i Magdalena Tabiś z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach z pracą: „Torcik owsiano – jaglany z malinami pod bezą z aquafaby waniliowej” (z uwagi na rezygnację zespołu w występie finałowym ich miejsce zajęli Paulina Kuczyńska i Adrian Górski z Ośrodka dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach z pracą:
  • Szymon Jakubiec i Piotr Morys z Ochotniczego Hufca Pracy w Żywcu z pracą: „Małe co nie co na co dzień”
  • Anna Szuster i Aleksandra Jaroszewicz z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju z pracą: "Miłość pod chmurką"
  • Aleksandra Jankowska i Elżbieta Lewińska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju z pracą: "Egzotyczny sen"

Twórczość młodych cukierników mogli podziwiać wszyscy zwiedzający tego dnia SweetTARGI. Uroczystego otwarcia konkursu dokonała komendant Hufca Pracy w Rybniku Magdalena Szrek – Moroń, która powitała wszystkie zespoły, gości oraz podkreśliła wielki wkład pracy, pomysłowość oraz innowacyjność młodzieży podczas przygotowań do konkursu. Każdy zespół miał zadanie stworzenia swojego dzieła cukierniczegow czasie 2,5 godziny. Na tym etapie nie było już miejsca na pomyłki i eksperymenty, tym bardziej, że pracy młodzieży bacznie przyglądali się jurorzy:

  • Sabina Duda - właścicielka Centrum Doradztwa Żywieniowego, ekspert w dziedzinie psychodietetyki oraz diet coachingu, autorka audycji radiowej  „ABC zdrowego żywienia”, autorka i koordynatorka programów profilaktycznych w zakresie żywienia dzieci i młodzieży, wykładowca i nauczyciel w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Województwa Śląskiego w Raciborzu oraz PWSZ w Nysie;
  • Anna Kania – redaktor naczelna czasopisma oraz interaktywnego portalu dla piekarzy, cukierników i lodziarzy. „Mistrz Branży”. Od początku wspierająca medialnie konkurs oraz jego uczestników i organizatorów;
  • Kinga Bałazy - kucharz i cukiernik w jednym. Uczestniczka wielu kursów i warsztatów kulinarnych. Współpracuje z firmami, jak i klientami indywidualnymi, tworząc niepowtarzalne projekty gastronomiczne. Pasjonat własnoręcznego wypieku chleba oraz staropolskich kiszonek.

Jak co roku ocena tegorocznych dzieł nie należała do łatwych, gdyż poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży w finale były bardzo wyrównane. Na podium mogły się jednak znaleźć tylko trzy zespoły. W oczekiwaniu na werdykt uczestnicy konkursu oraz zaproszeni goście mogli m.in. podziwiać strefy pokazów, uczestniczyć w wykładach branżowych oraz warsztatach dla młodego przedsiębiorcy.  Uczestnicy rybnickiego hufca pracy Małgorzata Sosna i Mateusz Maj przygotowali również dla gości apetyczne i zdrowe  kanapki z pastami z soczewicy, siemienia lnianego i twarogu. Ich stoisko cieszyło się zainteresowaniem oraz uznaniem odwiedzających targi.

Po kilkugodzinnych zmaganiach nadszedł wyczekiwany dla młodych adeptów cukiernictwa czas ogłoszenia wyników. Co w tym roku zaskoczyło jurorów? Jakie dzieło było zdrowe, smaczne i piękne? Otóż jak pisze „Mistrz Branży”:  „na tle bogato zdobionych i kolorowych tortów nietypowe brownie z fasoli Pawła Pietrzyka i Szymona Łukowskiego z ZSTiO w Skoczowie wyglądało wyjątkowo prosto. Prosto pod względem doboru składników, oszczędnie w dekoracji. Ale właśnie ta prostota zaskoczyła, bo krył się za nią świetnie zbalansowany smak. I wyjątkowo zdrowy!”. To właśnie bezglutenowy tort z czerwonej fasoli z karobem, przekładany marmoladą z suszonych fig Pawła i Szymona zyskał w oczach jury największe uznanie i zdobył maksymalną ilość punktów w każdej kategorii.

Największą konkurencją dla Pawła i Szymona był sen, a konkretniej „Egzotyczny sen”, ponieważ taki tytuł nosił ich torcik z musem z awokado i limonki, który według „Mistrza Branży” „był jak poezja”. Autorkami dzieła, które uplasowało się na drugim miejscu  (29 na 30 pkt.) były Aleksandra Jankowska i Elżbieta Lewińska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu Zdroju.

Trzecie miejsce okazało się dużą niespodzianką, gdyż tort  pt. „Egzotyczne orzeźwienie” z kokosem, ananasem i kiwi, zespołu Pauliny Kuczyńskiej i Adriana Górskiego z Ośrodka dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach, znalazł się w finale w ostatniej chwili. „W związku z tym, że tęsknimy za gorącym klimatem, wprowadziliśmy słoneczny nastrój i trochę egzotyki na pracownię cukierniczą i dlatego stworzyliśmy  tort o dość osobliwym smaku pt. „Egzotyczne orzeźwienie”. Tort jest lekkostrawny, bezglutenowy, orzeźwiający, niskokaloryczny” – tak promowali swoją pracę Paulina i Adrian.

Podczas podsumowania organizatorzy podkreślili również wielki wkład opiekunów poszczególnych drużyn, którzy nie tylko wspierają młodych adeptów swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami, ale także wzniecają iskrę, która rozpala pasję. Opiekunowie ekip finalistów zostali uhonorowani specjalnymi podziękowaniami.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrody pamiątkowe, natomiast laureaci zdobyli cenne nagrody (mistrzowie w nagrodę pojadą do Wiednia i doliny Wachau) oraz okazałe statuetki. Organizacja tak prestiżowej imprezy nie byłaby możliwa bez wsparcia i życzliwości sponsorów oraz partnerów. Organizatorzy składają podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do osiągniętego sukcesu.