Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy "Deser na dychę" rozstrzygnięty

25 marca podczas jubileuszowych X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI” odbył się wielki finał Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Deser na dychę”, w którym wystąpiło 10 najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w eliminacjach. Konkurs skierowany był do młodych adeptów cukiernictwa, którzy reprezentowali nie tylko siebie, ale też szkoły, pracodawców i organizacje, w których rozwijają swoje pasje i umiejętności zawodowe. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku wraz z Centrum Targowym FairEXPO oraz firmą Limoni.

Galeria

Skąd pomysł na tegoroczną edycję konkursu, który dotąd nosił nazwę „Zdrowo – smacznie – artystycznie”? Organizatorzy postanowili w szczególny sposób uczcić okrągłą rocznicę  Sweet Targów, które już od 10 lat odbywają się w Katowicach. To właśnie cyfra 10 dominowała w zmaganiach młodych cukierników. W finale wystąpiło 10 zespołów, a jurorzy oceniali dzieła cukiernicze, biorąc pod uwagę 10 kryteriów (stanowisko pracy, stopień trudności, prezentacja pracy, wygląd deseru, smak, metody i techniki pracy, oryginalność receptury, jakość zastosowanych produktów, wykorzystanie w deserze lodów, ekspozycja pracy).

Jaki był cel konkursu? Przedsięwzięcie to przede wszystkim promocja i podniesienie rangi zawodu cukiernika wśród młodzieży oraz rozwijanie pasji, kreatywności i kunsztu zawodowego. Dzięki udziałowi w konkursie młodzież mogła się również integrować oraz zdobywać cenne doświadczenia, które z pewności zaowocują w przyszłości.

Jak przebiegał konkurs? W pierwszym etapie eliminacyjnym 22 zespoły z całej Polski nadesłały swoje pomysły na desery w prezentacji multimedialnej PowerPoint. Następnie jurorzy dokonali oceny nadesłanych prac i wyłonili 10 najlepszych drużyn, które zaproszono na pokaz w wielkim finale. Zespoły zostały podzielone na dwie tury. Każda drużyna miała dwie i pół godziny na stworzenie deseru, który miał zachwycić jurorów nie tylko smakiem i wyglądem. Uroczystego otwarcia konkursu i powitania jego uczestników dokonali przedstawiciele organizatorów - Magdalena Szrek – Moroń komendant Hufca Pracy w Rybniku, Giacomo Canteri – właściciel firmy Limoni oraz Ilona Syryłło – Projekt Director Fair Expo.

Kto wystąpił w finale? Młodzi adepci cukiernictwa, którzy pod bacznym okiem swoich opiekunów wykazali się najlepszymi umiejętnościami i kreatywnością w fazie eliminacyjnej. Oto oni:

  • Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;
  • Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;
  • Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik . Opiekun - Diana Łabaj;
  • Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;
  • Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;
  • Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha;
  • Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kimszal;
  • Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;
  • Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;
  • Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała

Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu w składzie: Nikodem Włostowski i Samuel Włostowski za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności mieli okazję zaprezentować podczas  SweetTargów 2019 (poza konkursem głównym).

Kim byli jurorzy? W tym roku kapituła konkursu była wyjątkowa i międzynarodowa. Znaleźli się w niej:

  • Giacomo Canteri (przewodniczący) - Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej;
  • Mario Serani – lodziarz, pochodzący z rodziny z wieloletnią tradycją związaną z produkcją lodów wyrabianych metodą rzemieślniczą we Włoszech, Mistrz Lodziarski , Bruno il Gelato di un Tempo;
  • Szczepan Wiatr – mistrz lodziarski, dyrektor handlowy AromItalia.

Kto był najlepszy? Z pewnością wszyscy finaliści mogą czuć się wygranymi, ale miejsca na podium były tylko trzy. Bezkonkurencyjne okazało się dzieło Marcela Burasa i Maćka Kowalskiego z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, któremu chłopcy nadali nazwę „Szampańskie podniebienie”. Ich deser składał się z lodów szampanowo-truskawkowych z musem z białej czekolady i nutą wanilii, oblanych polewą truskawkową i podanych na cieście brownie okraszonym kruszonką z migdałów, cukru trzcinowego i cynamonu. To słodkie dzieło uzyskało niemal maksymalną liczbę punktów we wszystkich kategoriach i z pewnością było rajem dla podniebienia wszystkich jurorów. Drugie miejsce przypadło uczennicom Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku Natalii Samsel i Klaudii Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała”. Chociaż dziewczyny nie do końca chciały zdradzić kim był tajemniczy Michał, to jego przepis na szarlotkę ze zmrożonym musem cytrynowym z jabłkami i rodzynkami okazał się strzałem w konkursową dziesiątkę. Wysublimowany smak deseru podkreśliła cynamonowa kruszonka, a wygląd dzieła dopełniła zielona babka. Na trzecim stopniu podium zapachniało natomiast wiosną. Zespół Natalii Bieleckiej i Carmen Galvani postawili bowiem na deser „Il respiro della primavera”, czyli wiosenny oddech. Uczennice Technikum Spożywczo Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie wykonały orzeźwiające dzieło składające się z bezy, kremu limonowego, galaretki imbirowo-cytrynowej, lime curdu oraz syropu z owoców leśnych. Deser został udekorowany sorbetem cytrynowym, malinami, borówkami, marakują oraz miętą.

Co oprócz słodkości? Uczestnicy z rybnickiego Hufca Pracy wspomagani przez wolontariuszki przygotowali dla wszystkich finalistów i gości odwiedzających targi pyszne i zdrowe przekąski, które były niejako przeciwwagą dla dominującego słodkiego smaku. Gosia, Arek, Tosia i Zuzia częstowali kanapkami z wegetariańskim pastami z soczewicy, siemienia lnianego, słonecznika, curry, ciecierzycy, kurkumy i kiełek. Jak zawsze stoisko ze zdrowymi przekąskami cieszyło się dużym zainteresowaniem i uznaniem degustujących.

Jakie nagrody dla zwycięzców? Wszyscy finaliści i ich opiekunowie zostali uhonorowani dyplomami i podziękowaniami za wkład, zaangażowanie i wykonaną pracę. Dzięki wsparciu czasopisma i portalu dla piekarzy, cukierników, lodziarzy „Mistrz Branży” otrzymali też jego najnowsze wydawnictwa. Dla trzech najlepszych zespołów organizatorzy ufundowali puchary, medale, nagrody finansowe oraz dwudniowe profesjonalne szkolenia w warszawskich lodziarniach „Limoni”.  Zwycięzcy swoje nagrody odebrali przy akompaniamencie fanfar i wybuchającego konfetti.

Podczas podsumowania konkursu głos zabrali przedstawiciele jury i organizatorów, którzy podziękowali wszystkim zespołom, ich opiekunom oraz sponsorom za każdą cegiełkę, która przyczyniła się do końcowego sukcesu. Przewodniczący jury pan Giacomo Canteri wyraził słowa uznania dla wszystkich młodych pasjonatów cukiernictwa i przekonanie, że ich talenty będą z pewnością dalej się rozwijać.