Koło Podróżnik już działa

Wycieczka do Rud Wielkich to jedna z pierwszych inicjatyw działającego w rybnickim Hufcu Pracy koła turystycznego „Podróżnik”. 10 października 14 –osobowa grupa uczestników OHP pod opieką wychowawców Justyny Langer i Marcina Byczka wyruszyła w historyczno – przyrodniczą podróż aby poznać najwspanialsze zakątki Cysterskich Kompozycji Krajobrazowych Rud Wielkich. Przewodnikiem wycieczki  była pani Krystyna Kiereta - od lat związana z rybnickim hufcem nauczycielka historii, wielka pasjonatka i mieszkanka Rud.

Więcej…

Zapraszamy do nowej siedziby

Hufiec Pracy w Rybniku serdecznie zaprasza wszystkich uczestników, rodziców, pracodawców oraz osoby współpracujące do naszej nowej siedziby mieszczącej się w Rybniku przy ul. Rudzkiej 13 (budynek A rybnickiego Kampusu).

Mamy nadzieję, że wszyscy w nowym miejscu będziemy czuć się bardzo dobrze. 

Zdrowo-Smacznie-Artystycznie na SweetTargach 2018

19 marca Hufiec Pracy w Rybniku wraz z firmą Blue Business Media zorganizowali    trzecią edycję Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego dla Szkół i organizacji młodzieżowych pn. „Zdrowo – Smacznie – Artystycznie”, w którym dwuosobowe zespoły składające się z młodych adeptów oraz pasjonatów cukiernictwa i zdrowego odżywiania walczyły o trofeum mistrza.  Impreza towarzyszyła IX Targom Cukierniczym, Piekarniczym i Lodziarskim „SweetTARGI” 2018 i została zorganizowana w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Patronat nad całym wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczpospolitej Polskiej, patronat honorowy sprawowali: Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach oraz Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, natomiast patronat medialny czasopismo „Mistrz Branży”.

Protokół jury z konkursu.

Więcej…

Dzień Kobiet

"Cały świat i wszystko na nim jest piękne, ale najpiękniejsza jest kochająca kobieta".

8 marca w rybnickim Hufcu Pracy uczczono Dzień Kobiet. Uczestnicy hufca postarali się aby obchodzone co roku święto miało wyjątkową oprawę. Z tej okazji podczas zajęć rękodzielniczych wykonali wyjątkowe niespodzianki – tulipany z różnokolorowej bawełnianej tkaniny. Takie kwiaty wręczone dziewczynom oraz paniom sprawiły im wiele radości i uśmiechu, tym bardziej, że chłopcy, podczas tworzenia niespodzianek, musieli się wykazać umiejętnościami  będącymi domeną kobiet – m.in. szycia i ozdabiania.

Cała męska  część społeczności rybnickiego hufca składa wszystkim kobietom najserdeczniejsze życzenia samych radosnych dni, uśmiechu na co dzień, wiele szczęścia, spełnienia marzeń i przede wszystkim  miłości.

SweetTargi2018-wyniki I etapu

 

Nadeszła chwila ogłoszenia wyników pierwszego etapu ogólnopolskiego konkursu cukierniczego "Zdrowo-smacznie-artystycznie" edycja 2018. Przypomnijmy, że konkurs organizowany jest w ramach IX Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGi”, a jeg

o organizatorami są Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku oraz Blue Buisness Media.

Tegoroczna edycja cieszyła się  dużym zainteresowaniem młodych cukierników i uczniów związanych z branżą gastronomiczną. Cieszymy się, że poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży są na tak wysokim poziomie. Chcemy też zwrócić uwagę na wielki wkład opiekunów poszczególnych drużyn, którzy nie tylko wspierają młodych adeptów swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami, ale także wzniecają iskrę, która rozpala pasję.

Do konkursu zgłosiło się 15 dwuosobowych zespołów , które zaprezentowały swoje dzieła, czyli zdrowe, smaczne i piękne torty w prezentacji PowerPoint. Zgodnie z regulaminem do etapu finałowego jury, w skład którego wchodzili m.in. laureaci poprzednich edycji konkursu, zakwalifikowało 8 zespołów (kolejność nie oznacza zajętego miejsca):

1. Paweł Pietrzyk i Szymon Łukowski z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie z pracą: „Bezglutenowy tort z czerwonej fasoli z karobem, przekładany marmoladą z suszonych fig”

2.Anna Gaszczyk i Patryk Cieślar z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie z pracą:  „Tort marchewkowy z tymiankiem przekładany konfiturą z suszonej żurawiny i kremem z koziego sera”

3. Katarzyna Landecka i Dawid Nowakowski z Zakładu Cukierniczego "Michaś" w Częstochowie z pracą: „Wegański tort z aquafaby w stylu dripcake przełożony musem czekoladowym oraz nadzieniem z rokitnika, chrupką z ekspandowanej kaszy jaglanej i żurawiny. Tort zwieńczony ganżem z wegańskiej czekolady oraz świeżymi owocami”

4. Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie z pracą: „Szpinakowy tort z malinową galaretką, kremem serowym i śmietaną”

5.Angelika Knapik i Magdalena Tabiś z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach z pracą: „Torcik owsiano – jaglany z malinami pod bezą z aquafaby waniliowej”

6. Szymon Jakubiec i Piotr Morys z Ochotniczego Hufca Pracy w Żywcu z pracą: „Małe co nie co na co dzień”

7. Anna Szuster i Aleksandra Jarosiewicz z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju z pracą: "Miłość pod chmurką"

8. Aleksandra Jankowska i Elżbieta Lewińska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju z pracą:  "Egzotyczny sen"

Gratulujemy wszystkim zespołom biorącym udział w konkursie, a wymienione drużyny zapraszamy na wielki finał, który odbędzie się już 19 marca 2018 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym Katowice. Czekają Was wielkie emocje i wspaniałe nagrody !!!

Paweł Pietrzyk, Szymon Łukowski

ZSTiO w Skoczowie

Strona 5 z 24